Az államfő lemondásara szólította fel Tudorel Toader igazságügyi minisztert. Klaus Iohannis szerint a miniszter „felelőtlen magatartást” tanúsított az igazságügyi törvények módosítása kapcsán, „végképp elvesztette a hitelét”, ezért távoznia kell hivatalából.

Az államfő szerint a miniszter csupán ürügyként használta fel a Velencei Bizottság ajánlásait az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet kiadására, az ugyanis olyan előírásokat tartalmaz, amelyeknek nincs közük a szakértői testület ajánlásaihoz, sőt részben ellentmond azoknak, fokozva az európai partnerek aggodalmát – áll az Államelnöki Hivatal közleményében.

A tárcavezető Facebook-bejegyzésben válaszolt az elnöknek. Toader hangsúlyozta: normális körülmények között nem fordulhatna elő, hogy az államfő olyan törvénytervezetek miatt kérje az igazságszolgáltatási miniszter lemondását, amelyek kidolgozásában az nem vállalt szerepet. A miniszter egyúttal felkérte Johannist, hogy előbb dokumentálódjon, és csak utána beszéljen.