A Legfőbb Ügyészségen, a Korrupcióellenes Ügyészségen, illetve a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségen dolgozó ügyészek tevékenységét nem érinti az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet, mert nincs visszamenőleges hatálya – döntötte el tegnap a Legfelsőbb Bírói Tanács ügyészi részlege.

A DNA-nál azért okozhat működési zavart a sürgősségi kormányrendelet, mert az eddigi nyolcról tíz évre növeli a korrupcióellenes ügyészektől megkövetelt szakmai tapasztalatot.  A sürgősségi kormányrendelet azt is előírja, hogy a DNA-ba csak felvételi vizsgával lehet bekerülni, de ilyen vizsgát a jelenlegi ügyészek egyike sem tett.

Klaus Johannis államfő „nagyon aggasztónak” tartja a kormány által a héten elfogadott sürgősségi rendeletet, amely az igazságügyi törvényeket módosító előírásokat tartalmaz. Az államfő mai brüsszeli sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció és kormány nem törekszik az átlátható jogalkotásra, sem a partnerekkel való egyeztetésre.