Köszönő SMS-t küldenének véradás után a véradóknak, illetve amikor felhasználták a tőlük levett vért – az erről szóló törvényjavaslatot tegnap szavazta meg a szenátus, első házként. A tervezetről a képviselőház szavaz majd döntő fórumként. Az egészségügyi minisztérium nem támogatja a kezdeményezést.

A vértranszfúziót és a véradást szabályozó törvényt módosító tervezetet RMDSZ-es, nemzeti liberális párti és szociáldemokrata párti képviselők és szenátorok egy csoportja terjesztette elő. Az indítvány értelmében a véradók minden véradás után kapnának telefonon egy köszönőüzenetet a következő szöveggel: „Köszönjük, hogy vért adott ezen a dátumon:… Minden csepp vér számít!”. Amikor a levett vért felhasználják, a következő üzenetet küldenék a véradónak: „Köszönjük! Egy páciens kapott az ön által adott vérből. Legyen ezután is rendszeres véradó!”

A törvénymódosító javaslat indoklásában a kezdeményezők rámutatnak, jelenleg Romániában a rendszeres véradók száma csak a fele a szükségesnek, országos szinten mintegy 10.000 személyre tehető, a különféle véradási kampányokkal pedig újabb 20.000 lakos válhat alkalmi véradóvá, azt azonban nehéz elérni, hogy utóbbiak is rendszeres véradók legyenek.