Háromnapos csúcsértekezlet kezdődött ma Brüsszelben. Először az uniós tagállamok vezetői tanácskoznak, majd 51 ország állam- és kormányfője részvételével sor kerül a 12. Ázsia-Európa csúcstalálkozóra. A mai nyitónapon a résztvevők a Brexitről tárgyalnak, ugyanis az eredeti tervek szerint most kellene megkötni a megállapodást a brit kiválás feltételeiről, bár az elemzők szkeptikusok.

Szakértők szerint a britek kilépésének a Benelux államok és Írország lesznek a legnagyobb gazdasági vesztesei. Michel Barnier uniós főtárgyaló javaslatot tett az Egyesült Királyság EU-ból való kiválását követő, korábban 2020. december 31-ig tervezett átmeneti időszak további egyéves meghosszabbítására a tárgyalásokon kialakult patthelyzet feloldása érdekében – közölték ma diplomáciai források.

A brüsszeli EU-csúcson továbbá szó lesz még az embercsempészek elleni küzdelemről, a külső határok védelméről, a migrációs származási és tranzitállamokkal való együttműködésről, a kiberbiztonság erősítéséről, valamint a vegyi fegyverek használatának visszaszorítását szolgáló új szankciókról.

Ezután informális eurócsúcs következik, amelynek fő témája a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése.