Terrorizmus pártolása miatt nem engedélyezte a csendőrség azt a csíkszeredai gyertyás tüntetést, amelyen Beke István és Szőcs Zoltán ügyére kívánták felhívni a figyelmet.

A terrorizmus vádjával elítélt kézdivásárhelyi fiatalemberek száz napja tartózkodnak börtönben, a bíróság azonban még nem tette közzé az ítélet hivatalos indoklását. Erre akarta felhívni a figyelmet gyertyás tüntetéssel az Igazságot a politikai foglyoknak elnevezésű Facebook-csoport.

Lomnici Zoltán volt legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István magyar országgyűlési képviselő ma a csíkszeredai börtönben meglátogatta Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A börtön előtt tartott sajtótájékoztatón az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezetet vezető Lomnici Zoltán közölte: azt kérték a börtön igazgatójától, hogy a jogszabályok betartása mellett vegye figyelembe, hogy a Beke-Szőcs-ügy jogi háttere bizonytalan, és olyan emberek ülnek a rácsok mögött, akik nem követtek el semmilyen bűncselekményt, elítélésük politikai indíttatású volt. Bajkai István elmondta: elsősorban a román jogrendszer szerint lehetséges megoldásokon dolgoznak a politikai fogolynak tekintett székelyek kiszabadításáért, de készek elvinni az ügyet az európai fórumokra is.

Lomnici és Bajkai Magyarország kolozsvári főkonzulátusán tartott tenapi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a jog és a nyilvánosság eszközeivel próbálnak tenni a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért. Bajkai István elmondta: áttanulmányozta a peranyagot, amely alapján a román legfelsőbb bíróság az ítéletet hozta, és megállapította, hogy az „hemzseg a hibáktól”. Azért tartotta súlyosnak az ügyet, mert szerinte a peranyag az 1950-es éveket idézi, amikor mind Magyarországon, mind Romániában az osztályharc eszközének tekintették a jogot. Az MTI kérdésére Bajkai István elmondta: a jogorvoslatnak romániai lehetőségei is vannak. Ezek között az ítélet rendkívüli felülvizsgálatát és a kegyelmet említette.