• În cadrul unei conferinţe de presă comune susţinute la Oradea, secretarul de stat ungar în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă, Soltész Miklós, împreună cu episcopul romano-catolic László Böcskei, episcopul reformat István Csűry şi deputatul UDMR Ödön Szabó au îndemnat la participare la referendumul de la sfârşitul săptămânii şi la vot cu „da” pentru redefinirea familiei în Constituţia României.
  • Ieri, în cadrul unei ceremonii, directorul general al Bibliotecii Naţionale Széchényi a Ungariei, Tüske László i-a înmânat Cronica Secuiască, volumul preţios şi rar, apărut în 1559 şi despre care s-a crezut multă vreme că s-a pierdut, directorului Muzeului Naţional Secuiesc, Mihály Vargha.
  • Studenţii maghiari de la drept din afara Ungariei se mai pot înscrie timp de o săptămână pentru a primi bursa de studiu Szász Pál, un program coordonat de Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale al Cabinetului Prim-Ministrului Ungariei. Anul acesta 30 de studenţi pot beneficia de bursă: 11 din Transilvania, 7 din Slovacia, 4 din Voivodina, 3 din Ucraina Subcarpatică, 1 din Croaţia, 1 din Slovenia şi 3 din diasporă. Bursierii primesc timp de 12 luni un total de 1.850 de euro.
  • Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a anunţat că, în cursul zilei de azi , Kievul va transmite Budapestei o notă cu privire la necesitatea ca un consul al Ungariei din Berehove, regiunea Transcarpatia, să părăsească teritoriul Ucrainei.
  • Uneia dintre firmele care furnizează produse de panificaţie în şcolile din Harghita i-a fost aplicată, în această săptămână, o amendă de 10.000 lei pentru calitatea necorespunzătoare a produselor, respectiv cornuri mucegăite şi pentru lipsa termenului de valabilitate. Firma a fost, de asemenea, amendată cu 10.000 lei de comisarii pentru protecţia consumatorului din cauză că gramajul produselor era mai mic decât cel specificat pe ambalaj.
  • Aproximativ 200 de persoane, elevi și adulți din Sfântu Gheorghe, vor participa maine, la flashmob-ul intitulat „Împreună prin dans”, în Piața Centrală. „Prin acest eveniment organizatorii (un club de dans local) isi propune să educă prin metode nonformale, prin artă, și să promoveze toleranța în relațiile interetnice, să promoveze multiculturalitatea”- inert cu organizatoarea Marton Enikő.
  • In zilele acestea la Budapesta se desfăşoară un curs de formare profesională dedicat personalului medical de pediatrie şi de prevenţie de peste graniţele Ungariei. La formarea de la Budapesta participă 50 de specialişti maghiari din Transilvania, Slovacia, Voivodina şi Ucraina Subcarpatică.

Bejegyzés navigáció