A Pew Research Center felmérése szerint – amely 25 országra terjedt ki – Donald Trumpot világszerte kevésbé tartják képesnek a vezetésre, mint Vlagyimir Putyin orosz vagy Hszi Csin-ping kínai elnököt.

Az USA-val szembeni bizalom már tavaly összeomlott, ez pedig így maradt idén is, különösen az ország szövetségesei körében.

Kanadában például, amelynek miniszterelnökét, Justin Trudeau-t „tisztességtelennek és gyengének” nevezte Trump, a megkérdezettek 39 százaléka vélekedik pozitívan az Egyesült államokról, szemben az Obama-időszak 65 százalékával. Mexikóban 66-ról 32-re csökkent ugyanez a szám, és bár az Egyesült Királyságban 50 százalékos a bizalom, ez is 11 százalékkal alacsonyabb a 2016 előtt mértnél.

Ezzel szemben Oroszországban 26 százalékos a bizalom, ez pedig erős emelkedést jelent, hiszek Obama második mandátumának végén mindössze 15 százalékos volt.

Globálisan mérve a megkérdezettek 50 százaléka pozitív véleménnyel bír, 43 negatívval – az Egyesült Államokról, Trump azonban nem áll jól: 27 százalék bízik abban, hogy jót tesz a külpolitikai kérdésekben. Putyin 30 százalékot kapott, 24-et pedig Hszi Csin-ping, míg Angela Merkel német kancellár jóval előttük járt a maga 52 százalékával, és Emmanuel Macron francia elnök is a 46 százalékkal.