Erdély és a Partium geológiai és ásványtani szempontból Románia, de ugyanakkor Európa, sőt a földkerekség egyik leggazdagabb és legérdekesebb területe.

Ennek ellenére eddig viszonylag kevesen kutatták elmélyülten ezt a területet, és kevés az erre a térségre vonatkozó igazán nagy terjedelmű szaktanulmány és szakkönyv is. Ezért jelentős és hiánypótló az a mintegy 700 oldalas, kiegészítésként DVD-melléklettel ellátott tudományos munka, amelyet Kolozsvár jeles geológusa, dr. Hadnagy Árpád nemrég adott ki angol nyelven. A Fekete-Körös Bihar és Arad megyei szakaszának gazdasági vonatkozásban is fontos hordalékanyagairól először jelent meg ilyen átfogó tanulmány. Adásunk első felében a több évtizedes kutatómunka szintézisét jelentő könyvopusról faggattja a szerzőt László Tibor.

Ezt követően Székely Árpád, székelyudvarhelyi földrajztanárt és kutatót, ERDÉLYI-ALPOK című, háromkötetesre tervezett sorozatának második részéről kérdezi. A helynévanyaggal foglalkozó első kötetet követően, ez a terjedelmes (864 oldalas) túrakönyv a Fogarasi-havasok, Páring, Retyezát, Bucsecs és Királykő túraútvonalait összefoglaló, természetföldrajzi áttekintéssel, új felvételekkel, átfutó képekkel, növényhatározóval kiegészített anyag.

Hallgassa meg a műsort!