Stagiunea de toamnă a Institutul Maghiar din București va fi deschisă astăzi, cu vernisajul unei expoziții internaționale de arte textile, unde vor fi expuse lucrările artiștilor de peste 16 țări, cuprinzând cele 4 continente ale lumii. Expoziția ”TEXTIL SPIRAL” are scopul de a prezenta motivul spiralei în viziuni diferite, interpretată Curator: Orbán Anna-Mária, artist textilist și lector universitar. Participă Ines Bogensperger, cercetător textilist din Viena și Julia Galliker cercetătorul textilist din SUA inițiatorii proiectului.

În luna septembrie începe reconstrucția fostei biserici de la Bezidu Nou (jud.Mureș), sat scufundat cu forţă de comunişti. Piatra de temelie a Bisericii Solidarității a fost depusă deja în august la reuniunea anuală a localnicilor. În timpul comunismului satul avea 180 de case, dar după ridicarea barajului, în 1988-1989, toate casele din Bezid, inclusiv biserica, au fost scufundate. Localitatea avea o istorie bogată fiind atestată documentar încă de la 1566. Astăzi, Bezid este singurul lac de acumulare din judeţul Mureş, iar legenda sa atrage anual mii de turişti străini. Vârful bisericii se mai vede şi astăzi din apă, iar pe timp de secetă se pot observa şi zidurile câtorva case.

Autorităţile covăsnene au instituit un filtru de dezinfecţie pe DN 10, la graniţa dintre judeţele Covasna şi Buzău, după ce în judeţul învecinat a fost confirmate două focare de pestă porcină. INSERT: Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Interviu cu directorul Teatrului Municipal Miercurea Ciuc, Kányádi Szilárd despre stagiunea 2018-2019. Teatrul „Csíki Játékszín” împlinește 20 ani. (Teatrul a fost fondat în 1998 și inaugurat în toamna anului 1999.)

În perioada 3-9 septembrie are loc, la București, cea de-a 4-a ediție a Festivalului Ambasadelor, la care participă peste 70 de ambasade, institute culturale, organizații internaționale și comunități etnice și minorități naționale. Evenimentul este organizat sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural 2018 şi cu Patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a introdus, printr-o hotărâre adoptată de Consiliul Local, noi sancțiuni pentru circulaţia şi/sau păşunatul animalelor prinse nesupravegheate pe teritoriul administrativ al orașului. Proiectul de hotărâre prevede mărirea cuantumului amenzilor, astfel în cazul cailor și bovinelor amenda s-a mărit de la 1.000 de lei la 2.500 de lei, iar în cazul porcinelor de la 500 la 1.000 de lei

Astăzi, de la ora 12:30, la Oradea are loc conferinţă de presă susţinută de europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

Bejegyzés navigáció