A nagyok úgy állítják be a dolgot, hogy Rudolph Giulianinak – Donald Trump elnök ügyvédcsapata vezetőjének –   nincs mit csinálnia és ezért levelezget. Ezért küld üzenetet játszótársainak: Klaus Iohannisnak, Tăriceanunak, Dragneának. Azt írja nekik: hagyjátok már abba, mert elriasztjátok a külföldi beruházókat! Szerinte, értelmes ember nem fektet be pénzt, nem kezd vállalkozást olyan országban, ahol a törvényeket titkos megállapodások szerint alkalmazzák. És kik a titkos megállapodók? Hát, a DNA – a korrupció elleni országos hivatal, Laura Codruța Kövesi egykori birodalma – és a Szeku, bocsánat, a SRI, a Román Hírszerző Szolgálat, a megfélemlítő szerv, amelyet nemrég még Petru Maior, a jelenlegi román nagykövet vezetett. És miben állapodtak meg titokban? Hát abban, hogy kezükben tartják a bírókat, a védelem ügyvédjeit, a tanúkat – és azt vetnek börtönbe, akit csak akarnak. Ami meg is történt, nemegy esetben.

Eddig mit sem tudhattunk ezekről a megállapodásokról. De számomra gyanús volt, például, hogy valahányszor Băsescu elnök valamiért megharagudott a magyarokra, nem volt megelégedve az RMDSZ-szel, Codruța azonnal megtámadott egy magyar politikust – gondoljunk csak Markó Attilára – vagy törvény elé idézte a még elvétve létező magyar intézmények valamelyikének vezetőjét – gondoljunk csak a marosvásárhelyi katolikus líceumra. Tehát a DNA és a SRI a román államfő ökle volt – és feltehetőleg most is az, mind a mai napig. Ez az elnyomó kettős pedig csak elvétve vagy csupán név szerint foglalkozik a korrupció elleni harccal, valójában egészen más a dolga. Jó, hogy végre fény derül erre!

Persze, feltételezem, a politikusok eddig is tudták, csak mi, naiv civilek, az állampolgárok maradtunk ki a dologból. Nekünk az volt a hivatásunk, hogy a demokráciát csodáljuk – miközben a nagyok folytatták a kommunizmus idején meghonosult és begyakorolt praktikákat. S hogy ezt álcázzák, és hogy fedve legyenek, megállapodásokat kötöttek egymással. Na, itt hibázták el a dolgot! Kezébe adták a gyeplőt Amerikának…

Az említett ávós – bocsánat! – titkosszolgálati vezető, aki most Románia nagykövete Amerikában, tehát George Maior úr szerint: „Rudolph Giuliani egy nagyon harcias és színes egyéniség /…/ az általa megfogalmazott levél egy olyan lobby álláspontját képviseli, amely abban érdekelt, hogy pártját fogja egyes romániai személyiségeknek, akiknek gondjuk volt az igazságszolgáltatással”. /Idézet bezárva. / Tehát Giuliani úr és Amerika lenne az őrangyal? És mi hasznuk van belőle? Látni fogjuk, rövidesen.