Astăzi are loc proba orală la limba și literatura maternă în cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă.

Vor fi traşi la răspundere profesorii care au depunctat, în iulie, sute de elevi maghiari la proba de limbă și literatură română în cadrul examenului de bacalaureat – a comunicat ministrul educaţiei, la solicitarea deputatului UDMR Benkő Erika. Valentin Popa susţine că va declanşată anchetă disciplinară în toate cazurile în care între nota iniţială şi cea de după recorectare există o diferenţă de peste 1,50 puncte. La bacalaureatul din iulie a.c., zeci de elevi din Harghita şi Covasna au fost depunctaţi de profesori din Mureş cu 2, 3 sau chiar 4 note.

În zilele acestea se face plata alocaţiei acordată de guvernul ungar elevilor şi studenţilor din România care frecventează cursurile unor instituţii de învăţământ în cu predare în limba maghiară. Ca o noutate, peste 2000 de solicitanţi au fost refuzaţi de reprezentanţii guvernului ungar. Alocația nu se acordă dacă elevul înregistrează mai mult de 50 de absenţe nemotivate pe an școlar.

Peste 300 de elevi au fost înscrişi în Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureş „II. Rákóczi Ferenc”, reînfiinţat la începutul lunii august de către Ministerul Educaţiei Naţionale. În majoritatea calselor nu mai există locuri libere, excepție făcând clasa I și clasa pregătitoare.

Interviu cu Boka László istoric literar, directorul Bibliotecii Naționale Széchényi din Ungaria despre rolul lui Kuncz Aladár, scriitor și critic literar maghiar din Transilvania în formarea literaturii maghiare din România, acum 100 de ani.

Interviu cu medicul și antropologul Kozma András din București, căruia a fost conferat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Arad, pentru întreaga activitate științifică și pentru profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul carierei sale medicale. Dl. Kozma s-a născut în Arad, dar trăiește în București de 35 de ani.

Bejegyzés navigáció