Európa lehetőséget szalasztott el, Olaszország tudomásul veszi és levonja a következtetést – fogalmazott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök péntek este arra, hogy továbbra sem született döntés a Diciotti hajón tartózkodó menekültek áthelyezéséről.

Az olasz miniszterelnök szerint az Európai Bizottság pénteki informális találkozója nem tartotta magát az Európai Tanács június végi döntéseihez: „néhány ország egyenesen visszalépést javasolt egyfajta „maszkírozott” dublini szabályozást sugallva, kizárólag a menedékjogra jogosultak szétosztásával, akik köztudottan a tengeren érkező migránsok minimális arányát képzik”.

Luigi Di Maio kormányfő-helyettes csütörtökön és pénteken is hangsúlyozta: ha az EU nem lép, és nem osztja szét az olasz parti őrség Catania kikötőjében horgonyzó hajójának fedélzetén tartózkodó menedékkérőket a tagállamok között, Róma leállítja befizetéseit az uniós kasszába. Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter azonban jogi kötelességnek nevezte a befizetések teljesítését.