Éjjel két óra körül ért véget a diaszpóra által kezdeményezett kormányellenes tüntetés a bukaresti Victoriei-téren, amelyen több alkalommal is összecsaptak a tiltakozók és a rendfenntartó erők. A több tízezres létszámú békés demonstrálók közé rendbontók vegyültek, akik órákon keresztül rendszeresen dulakodást provokáltak a rendfenntartókkal. A csendőrök – az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot követően – könnygázgránátokkal és vízágyúval oszlatták fel a tömeget a téren, a résztvevőket pedig a szomszédos utcákba szorították vissza. A sarkokat lezárták, hogy az emberek ne tudjanak visszatérni a kormány székháza előtti térre.

Marius Militaru, a Román Csendőrség szóvivője mai sajtótájékoztatóján bejelentette: összesen 450 személy, köztük 34 csendőr szorult orvosi ellátásra, 70 személyt, köztük 11 csendőrt kórházba szállítottak. Egy csendőrnőt fejsérüléssel és nyakigerinc-törés gyanújával szállítottak kórházba.

A rendbontóknak ugyanakkor sikerült két 9 mm-es pisztolyt is „zsákmányolniuk” az ellenük kivezényelt rendőröktől. A belügyminisztérium szakemberei jelenleg a tettesek beazonosításán dolgoznak, vizsgálják a tüntetésen készült felvételeket és fotókat. Felszólították a lakosságot, hogy amennyiben információik vannak az incidensről, jelentsék azt a Román Csendőrségen. Az ügyet az illetékes ügyészség fogja majd átvenni.

Marius Militaru közölte: az éjszaka folyamán 33 rendbontót kísértek be a rendőrségre, és ma reggelig 8 bűnügyi dossziét állítottak össze.

A rendbontóknak ugyanakkor sikerült két 9 mm-es pisztolyt is „zsákmányolniuk” az ellenük kivezényelt rendőröktől. A belügyminisztérium szakemberei jelenleg a tettesek beazonosításán dolgoznak, elemzik a tüntetésen készült felvételeket és fotókat. Felszólították a lakosságot, hogy amennyiben információik vannak az incidenssel kapcsolatban, azt jelentsék a Román Csendőrségen.

Johannis felszólította a legfőbb ügyészt a csendőrségi közbelépések törvényességével kapcsolatban

Klaus Johannis államfő Facebook-bejegyzésben elítélte a csendőrség brutális, a Victoriei-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen “aránytalan” közbelépését és felszólította a belügyminisztert, hogy haladéktalanul adjon magyarázatot a történtekért. Johannis szerint egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, az erőszak pedig – politikai nézetektől függetlenül – elfogadhatatlan.

Az Államelnöki Hivatal mai közleményében ugyanakkor arról tájékoztat, hogy az államfő felszólította Augustin Lazăr legfőbb ügyészt is, hogy haladéktalanul indítsanak kivizsgálást a csendőrség teganap esti közbelépésének módjával és körülményeivel kapcsolatban. E szerint Klaus Johannis azt kéri a legfőbb ügyésztől, vizsgálják ki a „közbelépések törvényességét”, azonosítsák mindazokat, akik részt vettek az erőszakos incidensekben, és állapítsák meg, milyen mértékben tehetők felelősekké a történtekért – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.