Több mint egymilliárd dollárt költ idén Románia különböző fegyverek, hadi felszerelések és katonai járművek beszerzésére. Minderre annak a tíz évre kiterjedő haderő-fejlesztési programnak a keretében kerül sor, amelyet a Legfelsőbb Védelmi Tanács egy évvel ezelőtt hagyott jóvá – jelentette be Mihai Fifor, védelmi miniszter a tárca féléves mérlegét ismertető sajtóértekezletén.

A miniszter elmondta: Románia már tavaly decemberben kifizette az első 745 millió dolláros részletet az első Patriot típusú rakétavédelmi rendszerérre, idén szeptemberben pedig átutalja a második, 620 millió dollárnak megfelelő részletet is.

Románia három – egyenként 18 rakétatüzérségi eszközből álló – HIMARS típusú -, nagy mozgékonyságú sorozatvető rendszert is vásárol. A program első, 410 millió dolláros részletét már februárban ki is fizették – közölte a védelmi miniszter, aki szerint további 142 millió eurót fizetett ki a tárca a Piranha típusú nyolckerék meghajtású páncélozott csapatszállító járművekre. A 227 járműből idén 36 érkezik Romániába, közülük hatot már a Bukaresti Gépgyárban szerelnek össze.

Fifor elmodta: a román hadseregnek csaknem 14 ezer teherautóra van szüksége, ennek csaknem egynegyedét már a következő tíz évben beszerezik.

A védelmi miniszter szerint Románia újabb tárgyalásokat kezdett Portugáliával további öt használt F-16-os harci repülőgép megvásárlása céljából.

A védelmi miniszter azt is közölte, hogy Romániában egyhamar nem kerül szóba a kötelező katonai szolgálat visszaállítása, annak ellenére, hogy néhány országban ismét aktuálissá vált a téma.