Pozitív költségvetés-kiigazítást jelentett be tegnap este Viorica Dăncilă miniszterelnök – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő elmondta: a gazdaság jó irányba halad, az idei évi konszolidált általános költségvetéshez becsült bevétel az eredeti összeghez képest 6 milliárd lejjel nőtt. A bruttó hazai össztermék az eredeti becslésekhez képest 945 milliárd lejre fog nőni a szakértők számításai szerint, ez 37 milliárd lejjel több a korábban számított összegnél.

A miniszterelnök leszögezte, hogy a kormány tartja magát a 2,97 százalékos költségvetési hiánycélhoz, ami tehát az Európai Unióval szemben vállalt 3 százalékos küszöb alatt marad.

A költségvetés-kiigazítás során az egészségügyi rendszer büdzséje 891 millió lejjel bővül, az összeg nagy részét felszerelésekre fordítják.

A tanügy 178 millió lejt kap ösztöndíjak kifizetésére és beruházásokra. 110 milliót az afrikai sertéspestis járvány megállítására, és a tenyésztők kártérítéseinek kifizetésére különítettek el.

Az adóhatóság 278 millió lejt kap, amelyet az informatikai rendszere felújítására, a vámhivatalnokok felszerelésére, illetve a vámügyi hatóság Európai Unió határán lévő hivatalainak modernizálására kell fordítania.

A költségvetés-kiigazítás során 850 millió lejjel nő meg a nyugdíjakra fordítandó összeg.

A belügyminisztériumhoz 366 millió lej kerül, ezt az összeget a járműpark bővítésére, illetve közel 8 000 új rendőri állás létesítésére kell fordítania.

A roncsautó-program is részesül a pozitív költségvetés-kiigazításból: további 30 000 értékjegyet bocsátanak ki.

A költségvetés-kiigazításról szóló rendeletet augusztus második felében fogadja el a kormány – jelentette be Viorica Dăncilă kormányfő.