Románia teljes lakosságához képest több vonatkozásban is elégedettebbek helyzetükkel az erdélyi magyarok. Az ország jövőjét illetően azonban pesszimistábbak a többségnél – egyebek között ez derült ki abból az RMDSZ által rendelt közvélemény-kutatásból, amelynek az eredményeit tegnap ismertették Kolozsváron.

Az erdélyi magyarok a többségi lakosságnál nagyobb arányban gondolják úgy, hogy csökkenni fog a demokrácia szintje, és az életszínvonal, nőni fog a korrupció és a kivándorlás mértéke. Az elvándorlás erősödését például a teljes lakosság 51 százaléka és a magyarok 75 százaléka valószínűsíti. Jelenlegi életszínvonala tekintetében azonban a magyar válaszadók 53 százaléka vallotta magát elégedettnek, miközben az országos átlag csak 41 százalék.

Iskolázottságukkal, egészségi állapotukkal és munkahelyükkel is elégedettebben nyilatkoztak a többségnél a magyar válaszadók.

A románoknál nagyobb arányban  utasítják el az erdélyi magyarok a nem európai bevándorlókat, és a többségnél kisebb arányban bíznak az Európai Unióban.

A felmérés szerint hatalmas változás ment végbe az utóbbi másfél évtizedben az erdélyi magyarok médiafogyasztási szokásai terén: míg korábban a magyar nyelvű tévéműsorokat 25 százalékuk követte, ez az arány mára 75 százalékra emelkedett, a román nyelvű műsorok nézettsége pedig 50-ről 10 százalékra csökkent körükben.

A kutatás kitért az erdélyi magyarok politikai opcióira is, amelyben nem sok változást mutatott ki 2010-hez képest: ha most rendeznének országos választást, az erdélyi magyarok 51 százaléka járulna az urnákhoz, 89 százalékuk az RMDSZ-re, 4 százalékuk az Erdélyi Magyar Néppártra, 3 százalékuk pedig a Magyar Polgári Pártra szavazna.