Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg szingapúri csúcstalálkozójukon, és kölcsönösen meghívták egymást magukhoz – jelentette ma a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség.

Trump kifejezte szándékát arra, hogy az Egyesült Államok szünetelteti a Dél-Koreával közös, Észak-Korea számára provokatív hadgyakorlatok megtartását mindaddig, amíg Washington és Phenjan tárgyalásokat folytat egymással – tette hozzá a hírügynökség. Kim Dzsong Un és Donald Trump egyetért abban, hogy a béke, a stabilitás és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése szempontjából nagyon fontos a lépések fokozatos és egyidejű végrehajtása – olvasható a KCNA jelentésében.

Trump elnök váratlan bejelentése, hogy felfüggesztik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, meglepte Szöult és Tokiót is – írta az AP hírügynökség.

Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatala ma közölte: Szöul kész kidolgozni minden olyan intézkedést, amely segít előbbre vinni a tárgyalásokat Washington és Phenjan között.

A japán védelmi miniszter pedig kijelentette: az amerikai erők dél-koreai jelenléte, valamint a közös hadgyakorlatok létfontosságúak Kelet-Ázsia biztonsága szempontjából, ezért Japán szeretné, ha a két másik országgal közösen tisztázni tudná az amerikai elnök bejelentésének értelmét.