Leállította a kormány azt az eljárást, amelynek nyomán Verespatakot felvehették volna az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (az UNESCO) védett kulturális örökségek listájára – adta hírül tegnap a G4media.ro internetes oldal.

A hírportál Adrian Cioroianutól, Románia UNESCO-nagykövetétől értesült arról, hogy a Külügyminisztérium a kulturális szaktárca kérésére leállította a folyamatot, és a jelölés visszavonását kérte. Verespatak védett kulturális örökségi listára való felkerülését június végén kellene tárgyalnia az UNESCO Világörökség Bizottságának. Cioroianu szerint a jelenlegi bukaresti kormány nem ért egyet a felterjesztéssel mindaddig, amíg folyamatban van a román állam és a Verespatakon aranybányát nyitni akaró kanadai Gold Corporation közötti kártérítési per, amelyben a kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól.

A kormány eddig hivatalosan nem jelentette be a védetté nyilvánítási folyamat leállítását, de a kabinet több tagja már tavaly egyet nem értését fejezte ki a felterjesztéssel. A pályázatot még a Dacian Ciolo? vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina ?uteu nyújtotta be mandátuma utolsó napján, 2016 januárjában.

Az Agerpres hírügynökségnek ma Cioroianu úgy nyilatkozott, a per idejére felfüggesztették Verespatak felterjesztését a világörökségi listára, a dosszié azonban továbbra is az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) van, és az lenne a természetes – állítja -, ha a per lezárultával folytatódna az eljárás.