Az etnikai alapú autonómia nem kívánatos, mert ahelyett hogy a közösségek fejlődését szolgálná, fennáll a veszélye, hogy akadályozza azt ? ezt a választ intézte az elnöki hivatal Tőkés Lászlóhoz és Izsák Balázshoz. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, illetve a Székely Nemzeti Tanács elnöke még március 27-én kezdeményezte levélben, hogy találkozzanak Klaus Johannis államfővel, hogy bemutathassák a román-magyar intézményes párbeszédre vonatkozó elképzelésüket. Az elnöki hivatal válaszlevelében azonban nem reagált a párbeszéd-kezdeményezésre.

A Laurenţiu-Mihai Ştefan elnöki tanácsos által jegyzett levelet Tőkés László európai parlamenti képviselői irodája juttatta el tegnap az MTI-nek.

Az elnöki hivatal megemlíti: Klaus Johannis államfő rendkívül fontosnak tartja a román-magyar megértést, toleranciát és együttműködést, amely a többség és a magyar közösség képviselői közötti parlamenti, önkormányzati párbeszéd által alakítható ki és fejleszthető. Az elnök nézete szerint Erdély és Románia egyesülésének centenáriumi évében a romániai közösségeknek a jövő felé kell nézniük, és a közös jólét biztosításán kell fáradozniuk. A magyar és a többségi közösség partnersége pedig elengedhetetlen. Közös erőfeszítést kell tenni arra, hogy felülemelkedjenek a ?mesterséges feszültségeken?, és valós szolidaritást kell kialakítani a nagy nemzeti projektek megvalósításához ? olvasható többek között az elnöki hivatal által Tőkés Lászlóhoz és Izsák Balázshoz intézett levélben.