Kevesebb államilag támogatott magyar helyet hirdet meg nyári felvételijén a Babe?-Bolyai Tudományegyetem, amiatt a minisztérium döntés miatt, miszerint az élen járó, nagy romániai egyetemek a 2017-2018-as tanévtől kevesebb támogatott helyből gazdálkodhatnak. Az arányoknak megfelelően körülbelül 20-30 hellyel jut kevesebb a magyar tannyelvűek számára – nyilatkozta a BBTE rektorhelyettese.

Soós Anna hangsúlyozta: a tanügyminiszter ígérete szerint ősszel a visszaosztásánál újabb támogatott helyekhez juthat az egyetem.

A július 11. és július 29. között zajló nyári felvételin 1093 magyar tannyelvű ingyenes hely várja az érdeklődőket. Ezen kívül az egyetem számára elkülönítettek 161 olyan támogatott helyet, amelyet a vidéki középiskolák végzettjei foglalhatnak el, a 161-ből a magyarok számára is fenntartanak néhányat. A Babe?-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese azt ajánlja a magyarul felvételizőknek, hogy a jelentkezési lapon mindenképp tűntessék fel, ha vidéken végezték el a középiskolát, hiszen nagyobb eséllyel juthatnak be az egyetemre.

A kolozsvári egyetem alapképzésen 72 magyar nyelvű programot ajánl a sikeresen érettségizőknek.

A felvételi magyar nyelvű honalpja: http://admitere.ubbcluj.ro/hu/