A Vatikán romániai képviselője, Miguel Maury Buendía nuncius közölte, hogy Ferenc pápa romániai látogatásáról nem született megegyezés, amikor pedig ?megegyezés születik róla, a Szentszék és a román elnöki hivatal egyidejűleg tájékoztatja a közvéleményt?.

Mint arról a Bukaresti Rádió is beszámolt, a román miniszterelnök szentszéki látogatása során előbb az Antena3 hírtelevízió közölte a pápalátogatás tényét, értesülésre hivatkozva, majd Viorica Dăncilă maga is megerősítette, hogy Ferenc pápa a jövő év elején Romániába látogat. A kormányfő azt mondta: ezt maga a Szentatya közölte vele a pénteki audiencián.

Miguel Maury Buendía pápai nuncius finoman pontosításnak titulált cáfolatát a bukaresti római katolikus érsekség szóvivője, Francisc Dobo? tette közzé Facebook-oldalán, mellékelve a román miniszterelnök látogatásáról a Szentszék által kiadott közleményt. Ebben egyetlen szó sem esik a pápa jövendőbeli romániai látogatásáról, viszont utalást találni arra, hogy a román miniszterelnök vatikáni látogatásán szóba kerültek olyan kényes témák, amelyekről Viorica Dăncilă nem tett említést a román sajtónak nyilatkozva, mint például a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye. A kérdésben a pápai nuncius már több alkalommal kihallgatást kért a bukaresti kormánynál, a katolikus egyházi vezetők pedig egyértelműen a pápalátogatás akadályának tekintik a tanintézmény helyzetének több éve tartó rendezetlenségét.