Külügyminiszteri minőségében vállalta fel az izraeli nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetéséről szóló memorandumot, amelynek alapján politikai döntéshozók bevonásával elemzik ki a kérdést – mondta tegnap Teodor Meleşcanu.

A külügyminiszter felidézte, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben döntött az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe való költöztetéséről, és ezzel ismét a közérdeklődés középpontjába került a közel-keleti konfliktus megoldásának kérdése. A téma a hazai közéletben is szóbon forgóvá vált, ezért úgy döntöttek, hogy a leghelyesebb, felmérni a vitatott lépés lehetséges előnyeit és hátrányait, Románia érdekeinek figyelembevételével. Mivel ehhez szükség volt a kormány hozzájárulására, memorandumot szövegeztek meg ebben a kérdésben, hogy a későbbiekben a külpolitikai kérdésekben döntőképes szervek elé terjeszthessék a felmérés eredményét – magyarázta Meleşcanu a képviselőház külpolitikai bizottsága előtt.

A külügyi tárca vezetője elmondta, az Államelnöki Hivatalt is meghívta erre a tanácskozásra, de utóbbi úgy értékelte, hogy csak akkor foglalkozik a kérdéssel, amikor már elkészül egy, az elnök elé terjeszthető dokumentáció. A külügyminiszter hozátette, az Európai Unió tagállamainak képviselőivel valószínűleg holnap tárgyalnak erről a kérdésről. Meleşcanu rámutatott: a memorandum a külügyi tárca kezdeményezésére jött létre.