Elmarad az egészségügyiek péntekre meghirdetett általános sztrájkja, miután a Sanitas egészségügyi szakszervezet képviselői tegnap – csaknem 11 órás tárgyalások után – egyezségre jutottak a kormánnyal. A tárgyalások után Lia Olgu?a Vasilescu munkaügyi miniszter közölte: a bérpótlékokat korlátozó sürgősségi rendelet előírásai érvényben maradnak ugyan, de módosítják az egységes bértörvényt. Ugyanakkor kárpótolják azokat az egészségügyi alkalmazottakat, akiknek a két jogszabály együttes alkalmazása nyomán márciusban csökkent a fizetése februárhoz képest.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter pedig úgy nyilatkozott, hogy a bérpótlékokat továbbra is az intézmények fizetésalapjának 30 százalékára korlátozzák, de a módosított bértörvénybe teljesítménymutatókat vezetnek be.

Leonard Bărăscu, a Sanitas országos elnöke hozzátette: az egyetlen szakra specializálódott kórházakban és a mentőszolgálatnál lehetőség lesz a 30 százalékos keret átlépésére, az orvosok ügyeleti pótlékát nem a 30 százalékban maximált pótlékalapból fizetik, az egészségügyi asszisztensnek megfelelő besorolásba kerülnek a bábák és a nővérek, valamint folytatják a kollektív munkaszerződés tárgyában megkezdett tárgyalásokat.

Mindezek az intézkedések már májustól hatályba lépnek.