Nem tudtak megegyezésre jutni az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai helyi idő szerint tegnap arról a nyilatkozatról, amelyben elítélték volna Mahmúd Abbász palesztin elnöknek a zsidókkal kapcsolatos minapi kijelentéseit, mert Kuvait elutasította az Egyesült Államok által kezdeményezett dokumentum elfogadását.

A nyilatkozattervezetben a BT határozottan és egyhangúlag elítélte volna az antiszemitizmust és a holokauszttagadást. A 15 tagú BT-ben az arab országok csoportját képviselő Kuvait arra hivatkozva ellenezte a szöveget, hogy annak tartalma egyoldalú és nem terjedt ki minden részletre, ezenkívül Abbász már bocsánatot is kért bírált kijelentései miatt. Mahmúd Abbász hétfőn a parlamentben mondott beszédében azt állította, hogy a zsidókkal szembeni ellenségesség oka nem a vallás, hanem társadalmi szerepük volt, amely az uzsorássághoz és bankokhoz kötötte őket. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök antiszemitának és holokauszttagadónak nevezte a palesztin politikust, akinek a kijelentéseit az Egyesült Államok, az Európai Unió és a jogvédők is elítélték.

A nagy felzúdulást kiváltó megjegyzései miatt Abbász tegnap bocsánatot kért, és hangsúlyozta, hogy senkit nem akart megsérteni. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete élesen bírálta a BT-t amiatt, hogy a nyilatkozattervezet elbukott, és a testület nem volt képes reagálni.