Donald Trump amerikai elnök és Emmanuel Macron francia államfő mintegy egy órán keresztül tárgyalt ma egymással a Fehér Házban. Az iráni atomalku és a szíriai helyzet mellett megtárgyalták az acél-, és alumíniumtermékekre kivetett amerikai védővámok miatti kereskedelmi konfliktust is.

A találkozót követő washingtoni nemzetközi sajtóértekezleten Trump elmondta: Párizs ?kulcsfontosságú partner? mind Észak-Korea, mind Irán és Szíria ügyében, bár megjegyezte, hogy véleményük az iráni atomalku és Szíria jövője megítélésében eltér. Az amerikai elnök személy szerint minél előbb kivonulna Szíriából, és hazahozná az amerikai katonákat, akik szerinte ?nagyszerű munkát végeztek?, de egyetértett Emmanuel Macronnal abban, hogy a kivonulással ?nem akarnak teret adni Iránnak a Földközi-tenger medencéjében?.

Trump a sajtóértekezleten ?nevetségesnek és katasztrofálisnak? nevezte azt a 2015-ben Iránnal kötött többhatalmi megállapodást, amely alapján a perzsa állam felfüggesztette atomprojektjének továbbvitelét. Az amerikai elnök közölte: Irán hatalmas problémákra számíthat, ha újraindítja nukleáris programját.

A francia államfő egy új iráni atomalku közös kidolgozása mellett foglalt állást. Macron szerint ?sem elégséges? az iráni atomalku, de legalább 2025-ig lehetővé tesz némi ellenőrzést az iráni atomprogram fölött.