Közös infrastruktúra-fejlesztési projektekkel készülnek a következő Kína – Közép-Kelet-Európa fórumra Románia, Bulgária, Görögország és Szerbia vezetői, akik tegnap Bukarestben tartottak négyoldalú csúcstalálkozót. Viorica Dăncilă román, Alekszisz Ciprasz görög és Bojko Boriszov bolgár kormányfő, illetve Aleksandar Vucic szerb államfő találkozóján a négy főváros autópálya-összeköttetésének megteremtéséről, a balkáni országokat átszelő vasútvonalak korszerűsítéséről és energetikai projektekről volt szó. A bolgár kormányfő beszélt többek között egy közös bolgár-román határszakaszon megépítendő új Duna-hídról is.

Az európai támogatásra is számító közös terveket még a júliusban Szófiában megrendezendő újabb Kína – Közép-Kelet-Európa találkozó előtt fogja összehangolni a négy ország közlekedési minisztere – derült ki a négy vezető közös sajtótájékoztatóján.

A “balkáni négyek” együttműködését tavaly kezdeményezték, a bukaresti már a harmadik csúcs a tavaly októberben Várnában, illetve a decemberben Belgrádban megrendezett találkozó után.