Donald Trump amerikai elnök ma éjszaka bejelentette, hogy precíz légicsapásokra adott utasítást Szíria vegyi fegyver használati képességeivel kapcsolatban.

Az elnök a Fehér Házból üzente meg, hogy a Dúma városában április 7-én történt vegyi fegyverrel elkövetett támadások után határozta ezt el. A több mint száz manőverező repülőgépet és levegő-föld típusú rakétát bevető beavatkozást Nagy-Britanniával és Franciaországgal együttműködve hajtották végre. Trump hozzátette: Oroszországnak el kell döntenie, hogy tovább halad-e ezen a sötét úton, vagy csatlakozik a civilizált nemzetekhez.

James Mattis amerikai védelmi miniszter az elmúlt éjjel tartott washingtoni sajtótájékoztatón közölte: az Egyesült Államok és szövetségesei sokkal erőteljesebb csapást hajtottak végre, mint tavaly. Mattis hangsúlyozta: egyelőre nem terveznek újabb légicsapásokat, a jövőbeni válaszlépések attól függnek, hogy a szír kormány bevet-e még vegyi fegyvereket. A tábornok hozzátette: az oroszokat előzetesen nem tájékoztatták a lehetséges célpontokról.

Anatolij Antonov, Oroszország Egyesült Államokba akkreditált nagykövete mára virradóra kiadott közleményében figyelmeztetett a szíriai légicsapások következményeire. A diplomata azonban nem említett konkrétumokat. Helyette azt hangsúlyozta, hogy a légicsapásokért a felelősség Washingtont, Londont és Párizst terheli, és elfogadhatatlannak minősítette, hogy ezzel megsértették az orosz elnököt is. A rövid közleményben az orosz diplomata végezetül megállapította: az Egyesült Államoknak, amelynek a világon legnagyobb vegyifegyver-arzenálja van, „nincs erkölcsi alapja ahhoz, hogy más országoknak szemrehányást tegyen”.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei olyan pillanatban mértek csapást Szíriára, amikor az ország esélyt kapott a békés jövőre. Zaharova azt mondta: 15 éve a Fehér Ház „egy kémcsövet” és külügyminiszterét, most pedig „a kémcső helyett a tömegtájékoztatási eszközöket használta fel” indoklásként katonai támadásra.

Dmitrij Szablin, az orosz Állami Dumának (alsóháznak) a szíriai parlamenttel való kapcsolattartásért felelős koordinátora Damaszkuszban újságíróknak kijelentette: az Egyesült Államok vezette koalíció azért mért csapást Szíriára, hogy megakadályozza a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet ma kezdődő kelet-gútai objektív vizsgálatát. Mint mondta, ez arról tanúskodik, hogy „az igazság senkit sem érdekel”, és csakúgy, mint annak idején az iraki háború kirobbantásakor, „ürügyre” volt szükség. Leonyid Szluckij, az Állami Duma külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a az amerikai-francia-brit „agresszió” gyakorlatilag „devalválja” a nemzetközi terrorizmus elleni harcot, és „a terrorszervezetek kezére játszik”. A Rosszíja24 orosz hírtévé értesülése szerint orosz sérültje nincs a támadásnak.

A TASZSZ által idézett egyiptomi Al-Ahram című napilap szerint Moszkva előre figyelmeztette Damaszkuszt a készülő katonai csapásra. Vlagyimir Putyin orosz elnök ma közölte: Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a Szíriát ért amerikai-brit-francia katonai csapás miatt. Az orosz vezető agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat. (MTI)