Több mint duplájára nőtt Romániában a folyó fizetési mérleg hiánya az idei első két hónapban a tavalyi év hasonló időszakához képest, a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke pedig 3,17 százalékkal elmaradt a tavaly január-februári szinttől ? közölte a Román Nemzeti Bank (BNR).

Az első két havi deficit 172 millió euró volt, ami csaknem 140 százalékos növekedés a tavalyi 72 millió eurós mérleghiányhoz képest. A folyó fizetési mérleg hiánya azt követően ugrott meg, hogy a kormány a közalkalmazotti béremelésekkel és áfacsökkentéssel felpörgette a belső fogyasztást. Az erre alapuló 7 százalékot közelítő gazdasági növekedéssel Románia élen jár ugyan Európában, de a költekezésnek az országon belül kevesebb hasznát látták, mint külföldön.

Az import sokkal gyorsabban növekedett az exportnál: tavaly csaknem 30 százalékkal, 13 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya, amit a lassuló külföldi tőkebefektetések nem tudtak ellensúlyozni. Románia rövid – egy éven belüli lejáratú – külső adóssága február végén elérte a 25,5 milliárd eurót, ami 2,7 százalékkal haladja meg a tavaly év végén jegyzett szintet, a hosszú távú adósság pedig 69,5 milliárd euróra nőtt a 2017 év végi 68,6 milliárd eurós szintről.