Az elkezdett munka folytatására szavaztak a magyarok, így az a kormány irányítja Magyarországot a következő négy évben, amely számára fontos az erdélyi magyarok közössége – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A politikust az RMDSZ hírlevele idézte. Rámutatott: becslések szerint 180-195 ezer körüli azoknak az erdélyi magyaroknak a száma, akik a magyarországi választásra regisztráltak, és leadták voksukat. Hozzátette: az elmúlt hetekben az RMDSZ mintegy 100 ezer erdélyi magyar embernek segített szavazata leadásában. Kelemen Hunor elmondta: az RMDSZ partnerre lelt a párszövetségben, ezt a partnerséget a következő négy éves parlamenti ciklusban is tovább szeretné erősíteni. Úgy vélte, a következő időszak kihívása a Románia és Magyarország kormányai közötti kapcsolat megerősítése, ami elengedhetetlen az erdélyi magyar közösség szempontjából.

A szövetségi elnököt Rákóczi Kinga, marosvásárhelyi munkatársunk kérdezi:

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke is kiadott egy közleményt, amelyben rámutatott: az Erdélyben leadott levélszavazatok csaknem felét gyűjtötték be és juttatták el a külképviseletekhez. Felhívta a figyelmet, hogy mától várják mindazok jelentkezését, akiknek a Román Posta késve kézbesítette szavazólapját, megfosztva őket a választáshoz való joguktól. A panaszokat regisztrálják, és eljuttatják a külképviseletekre, valamint a Nemzeti Választási Irodához is.