Romániának az orosz diplomata kiutasítására vonatkozó döntése „vélhetően a kollektív politikai őrület megnyilvánulása” – derül ki az Oroszország romániai nagykövetsége által az Agerpres hírügynökségnek küldött állásfoglalásból.

Ezt azután adta ki a diplomáciai képviselet, hogy a Külügyminisztérium tegnap értesítette az Oroszországi Föderáció bukaresti nagykövetségét, hogy egy diplomatájukat nemkívánatos személynek nyilvánítják és el kell hagynia Románia területét. „Nagyon valószínűnek tartjuk, hogy e döntés a kollektív politikai őrület megnyilvánulása, főleg hogy nem létezik erre más kézzelfogható magyarázat” – mutat rá a nagykövetség.

A Külügyminisztérium tegnap jelentette be, hogy a Szkripál-ügy kapcsán, a Nagy-Britannia iránti szolidaritásból és a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény alapján, távozásra szólította fel az orosz nagykövetség egyik munkatársát. Orosz diplomatákat utasított ki tegnap 14 más EU-tagállam is, továbbá az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ukrajna is.

Ma Ausztrália is bejelentette, hogy a Szkripal-ügy miatt kiutasít két orosz diplomatát. Oroszország provokációnak minősítette a döntést, és ellenlépéseket helyezett kilátásba – tájékoztat a France Press és a Reuters hírügynökség.