Döntő házként elfogadta tegnap a Szenátus az igazságszolgáltatás működését szabályozó 2004/304-es, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács megszervezéséről és működéséről szóló 2004/317-es, valamint a bírák és ügyészek jogállását szabályozó 2004/303-as jogszabály módosításait. 

A Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt szenátorai szavaztak a módosítások ellen. A bizottságban előzőleg elutasított módosítások közül egy sem kapta meg a plénumban az elfogadáshoz szükséges szavazatszámot.

A három tervezetből álló csomag új változatát múlt héten a Képviselőház már elfogadta, így elvileg az államfőhöz kellene kerülnie kihirdetésre, az ellenzék azonban már jelezte: újabb alkotmányossági óvásra készül.

Az RMDSZ által is támogatott szociálliberális kormánytöbbség egyebek mellett az ügyészségi visszaélések meggátolása érdekében szorgalmazza az igazságszolgáltatás reformját, az ellenzéki pártok és az utcán tüntető civil szervezetek szerint viszont a kormányoldal saját korrupt politikusait akarja megvédeni.