A nők körében világrekordot jelentő 49 nap alatt evezte át egyedül, segítség nélkül az Atlanti- óceánt egy brit nő, mindössze nyolc hónappal azután, hogy agyműtétet hajtottak végre rajta.

A 36 éves Kiko Matthews a spanyolországi Gran Canaria szigetéről indult útnak és 3 ezer tengeri mérföld megtétele után csütörtökön ért célba Barbadoson. Matthews naponta 16 órányi evezéssel teljesítette 49 nap alatt a távot, csaknem egy teljes héttel lekörözve a korábbi, 56 napos rekordot – írta a BBC News.

A jelenleg Londonban élő Matthewsnál 2009-ben Cushing-szindrómát (a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése) diagnosztizáltak. A ritka betegség tumorokat, emlékezetvesztést, elmezavart, cukorbetegséget, csontritkulást, álmatlanságot és izomvesztést okozhat. Matthews agyából 2017 augusztusában távolítottak el egy daganatot, amikor ő már a transzatlanti kihívásra edzett.

Matthews, aki a csaknem 6,5 méter hosszú Soma of Essex nevű hajójával teljesítette a távot, elmondta: „sikerült megmutatnom, hogy bárki belevághat bármibe a megfelelő hozzáállással, hittel és támogatással. Embert próbáló vállalkozásával Matthews pénzt is gyűjtött a londoni King’s College számára, ahol annak idején életmentő beavatkozást hajtottak végre rajta.