Izrael elismerte egy Szíriában épülő atomreaktor 2007-es felrobbantását – jelentette ma a helyi média. A katonai rádió beszámolója szerint nyolc bombázó repülőgép hajtotta végre a feladatot, amely annyira titkos volt, hogy a pilóták is csak az akció előtt néhány órával értesültek célpontjukról, az észak-koreai együttműködéssel készülő, plutóniummal működő nukleáris létesítményről.

Az izraeli kormányban Ehud Olmert akkori miniszterelnök támogatta az épülő atomreaktor felrobbantását, Ehud Barak védelmi miniszter azonban háború kirobbanásától tartott, ezért próbálta megakadályozni. Noha köztudott volt a beavatkozás, Izrael eddig nem ismerte el, a helyi újságírók rendre külföldi forrásokra hivatkozva szóltak róla. Izrael 1981-ben is végrehajtott hasonló légicsapást egy, már majdnem üzemkész iraki atomlétesítmény ellen.

„A reaktor elleni 2007-es támadás azt üzeni, hogy Izrael nem fogadja el a létét veszélyeztető létesítmények építését. Ez volt az üzenet 1981-ben, 2007-ben, és ez az üzenet a jövőben is érvényes”- nyilatkozta ma Gadi Ejzenkot vezérkari főnök a korábbi légicsapás elismerése után.