Bemutatták ma délelőtt a Szenátusban a Dohánymentes 2035 (2035 fără tutun) nevű szervezet képviselői a dohányáruk népszerűsítését tiltó törvénymódosító javaslatot, amelyben a piacon nemrégiben megjelent, újfajta termékekre vonatkozó tiltás is szerepel.

Raed Arafat belügyi államtitkár reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a törvényhozók az elektronikus cigaretták hirdetéseit betiltó törvényjavaslatot fognak kidolgozni.

Több mint 350 civil szervezet kéri nyílt levélben a Parlamentet és a Kormányt, hogy sürgősen tiltsák meg törvényben mindenféle dohányipari termék reklámozását vagy népszerűsítését. Az aláírók az Egészségügyi Világszervezet dohányzást visszaszorító keretegyezményére is hivatkoznak, amelyet Románia a 2005/332-es törvény révén emelt be a hazai jogszabályrendszerbe, és amely tiltja a dohányipari termékek reklámozását.

A szervezet szerint Románia uniós szinten a negyedik helyen áll a dohányzó gyerekek arányának szempontjából. 223.000, 13-15 év közötti gyermek dohányzott már életében -állítja a Dohánymentes 2035 kezdeményezés igazgatója, Ramona Brad. A szakember úgy véli, a füstmentes dohánytermékeket csak azért fejlesztették ki és népszerűsítik, hogy ezáltal megkerüljék a dohányzásellenes törvényt, hiszen ezeket úgy reklámozzák, hogy zárt helyiségekben is használhatók.

Arafat néhány nappal korábban hívta fel a figyelmet, hogy a ‘füstmentes’ cigarettázást agresszíven reklámozzák, a kereskedők azt a meggyőződést próbálják meghonosítani, miszerint az elektronikus cigaretták egészségesebbek, mint a klasszikus dohányipari termékek.