Oroszország brit diplomaták kiutasításával válaszol arra, hogy 23 orosz külszolgálati tisztségviselőnek el kell hagynia Nagy-Britanniát a Szkripal-ügy miatt – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Asztanában.

Lavrov azt ugyanakkor nem közölte, hogy hány brit diplomatának kell majd távoznia.

Theresa May brit kormányfő szerdán jelentette be az orosz diplomaták kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, ami mögött a brit miniszterelnök szerint „nagy valószínűséggel” Oroszország áll.

Moszkva tagadja a vádat, az állítva, hogy nem fűződött érdeke a gyilkossághoz. Lavrov pénteken úgy vélekedett, hogy a Szkripal-féle mérgezés egy újabb „kérlelhetetlen és igazolhatatlan oroszellenes játszma”. Kifejezte reményét, hogy Szkripal felépül és tisztázza, mi történt.

Személyesen Vlagyimir Putyin dönti majd el, hogy Oroszország milyen válaszlépéseket hozzon meg Nagy-Britanniával szemben a Szkripal-ügy miatt – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov szerint Oroszország mind a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok, mind a merénylet és annak eltervelői felderítésének szempontjából „abszolút felelőtlennek” tartja Nagy-Britanniának a Szkripal-ügyben képviselt álláspontját. Úgy vélekedet, hogy az egyúttal a nemzetközi jogot is sérti. Mint mondta, Moszkvát aggasztja a kialakult helyzet, amellyel kapcsolatban álláspontját „türelmesen és következetesen” fogja ismertetni a nemzetközi közvéleménnyel. Megismételte, hogy Oroszországnak nincs köze az incidenshez.