Ismét foglyokat cserélt ki egymás között Ukrajna és Oroszország. Ezúttal azt a két ukrán határőrt kapta vissza Ukrajna, akik a harcokon kívül eső északkeleti Szumi megyében tűntek el öt hónapja szolgálatteljesítés közben.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Irina Herascsenko parlamenti alelnök a törvényhozás plenáris ülésén jelentette be, hogy lezajlott a fogolycsere. A hírügynökség beszámolója szerint a két határőrt „semleges területen”, az ukrán-orosz határon fekvő Hoptyivka átkelőnél cserélték ki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) két tagjára, akiket 2017. június 30-án vettek őrizetbe az ukrán hatóságok az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímmel szomszédos, dél-ukrajnai Herszon megyében. A határőrök kijevi sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy nem bántalmazták őket az orosz fogságban, viszont köztörvényes bűnözőkkel zárták össze őket egy cellába.

A Krím félsziget 2014 tavaszán történt orosz bekebelezése és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus nem sokkal későbbi kirobbanása óta másodszor adott ki Oroszország területén fogva tartott ukrán katonát. Ez idő alatt viszont Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok között több fogolycsere is volt, a legnagyobb létszámút tavaly decemberben hajtották végre, amikor 73 ukrán foglyot cseréltek ki 233 szakadárra.