Románia hajlandó lenne támogatni az Európai Unió költségvetésének növelését, amennyiben hozzájárulása csupán jelképesen emelkedne ? közölte Klaus Johannis a brüsszeli informális csúcs kapcsán.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a kérdés rendkívüli fontossággal bír már csak azért is, mert a döntés a 2020 utáni uniós költségvetésről várhatóan a jövő év első felében, a román soros elnökség idején születik meg.

A brüsszeli csúcson az uniós állam- és kormányfők többsége ellenezte azokat a javaslatokat, amelyeknek a célja a demokrácia erősítése volt azáltal, hogy közelebb hozza az uniós intézményeket a polgárokhoz.

Az Európai Parlament nemrégiben elfogadott egy határozatot, amely szerint csak olyan jelöltet fogadna el az Európai Bizottság elnöki tisztségébe, aki úgynevezett csúcsjelölti pozícióban részt vesz az európai választásokon. Ezáltal a polgároknak közvetlenebb beleszólásuk lenne az EU irányításába, azonban az állam- és kormányfők ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormányok képviselői válasszák ki a bizottság elnökét.

Elutasították azt a javaslatot is, amely a bizottság és a tanács elnöki tisztségének összevonását célozta, és elvetették azt is, hogy az Európai Parlament tagjainak legalább egy részét páneurópai listákról válasszák meg. Erre esetleg később, a 2024-es választások alkalmával vissza lehet majd térni ? közölte az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk.