Süketek párbeszéde zajlott a romániai igazságügyi reformmal kapcsolatban tegnap esti vitán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén. A frakciók képviselői a saját álláspontjukat hangoztatták.

A vitát kezdeményező zöldpárti frakcióvezető, a német Ska Keller azt hangoztatta, hogy Romániában visszalépés törtétn a korrupció elleni küzdelem terén.

A vitán nem kapott szót Tudorel Toader igazságügyi miniszter, aki szerint ez is arra utal, hogy „nem az igazság kiderítése volt a cél”.

Az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa, Vera Jourova szélesebb konszenzust sürgetett az igazságságügyi törvények kapcsán, hangsúlyozva, hogy erre lehetőség nyílik a tervezetek alkotmányossági felülvizsgálata során.

A vitában felszólaló Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő azt hangoztatta: az igazságügyi törvények szükséges módosításainak az állampolgárok érdekében kell megtörténniük, és fontos, hogy az Európai Bizottság ne csak a korrupcióellenes harc szemszögéből vizsgálja a romániai igazságszolgáltatási rendszert.