Az iráni tüntetések ügye tisztán belpolitikai kérdés ? jelentette ki Teherán ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésén, amelynek összehívását az Egyesült Államok „ostoba erőszakoskodásának” minősítette.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette: az iráni rezsim által fegyverekre költött pénzt az emberek jóléte sínyli meg. „Ennek a népnek az az üzenete, hogy fel kell hagyni a terrorizmus támogatásával” ? állította az amerikai diplomata, aki ezután az internet teljes hozzáférésének visszaállítását követelte.

Oroszország ENSZ-képviselője ezzel szemben „fantázián alapuló ürügynek” minősítette a BT rendkívüli ülésének összehívását, és leszögezte, hogy az „iráni belügyekbe történő beavatkozásról” van szó. Kína nagykövete azt hangsúlyozta: „az iráni helyzet nem fenyegeti a térség stabilitását”.

A BT-ülésen megosztottak voltak az európai államok képviselői is. Francois Delattre nagykövet szerint ugyan „éberen figyelni kell az iráni szabadság helyzetét”, de nem szabad „külföldről eszközként felhasználni” az iráni helyzetet. Véleményét Svédország misszióvezetője is osztotta.