A királyi ház számára új időszámítás kezdődik ? jelentette ki Margit hercegnő, a királyi ház új vezetője. Mihály volt román király tegnap délben hunyt el 96 éves korában. Margit hercegnő, a román korona őre tegnap este a román közszolgálati rádiónak is elküldte nyilatkozatát.

„Románok, az ország elvesztette Mihály királyt. Több mint kilenc évtizeden át minden erejét és odaadását Romániának szentelte. Elvesztettem egy szülőt, éppen úgy, mint ti, valamennyien. Ez egy személyes és ugyanakkor kollektív veszteség is. Ezekben a percekben a fájdalom összeköt bennünket. Végtelen szeretettel és szilárd elvek mentén Mihály király írta az ország modern történelmének legértékesebb lapját. Jósága és könyörületessége a múlt század minden rosszát legyőzte. A történelem nehéz időszakában bölcsessége biztosította identitásunk folytonosságát. A király része volt a román állam szövetének. Apám egész életét annak szentelte, hogy fenntartsa a kapcsolatot a királyi család és a román nemzet között. Feláldozta jelenét a mi jövőnkért. A királyi ház számára új időszámítás kezdődik. Apám szellemiségében és elvei mentén továbbra is a román nép alapvető érdekeit szolgálom. Isten minket úgy segéljen?.

December 16-án temetik Mihály királyt

A kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett december 14-ére, 15-ére és 16-ára Mihály király emlékére. Az erről szóló határozatot a kabinet mai ülésén fogadták el. A nemzeti gyásznapok dátumáról a királyi ház tagjaival való tegnap esti egyeztetésen döntöttek.

Mától részvétnyilvánító könyveket nyitottak a Peles-kastélyban, a bukaresti Victoriei sugárúton álló királyi palotában és az Erzsébet-palotában. Ezekbe 40 napon át lehet majd írni. A részvétnyilvánításokat interneten is el lehet küldeni a királyi családnak (http://www.familiaregala.ro/mesaje).

Az egykori uralkodó holttestét december 13-án szállítják Romániába. Curtea de Argeşen, a királyi székesegyházban helyezik örök nyugalomra december 16-án, szombaton. Holttestét előbb a Peles-kastélyban, majd a bukaresti királyi palotában ravatalozzák fel.