Sürgősségi kormányrendelettel kellene újralapítani a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumot Kelemen Hunor szerint. Az RMDSZ elnöke a Maszolnak adott interjúban beszélt erről.

Elmondta, a jogászok véleménye megoszlik a kérdésben. Az egyszerűnek tűnő megoldás az, amit a törvény lehetővé tesz, és egyszer már elbukott: az önkormányzati határozatot követő tanfelügyelőségi engedélyeztetést és akkreditálást február 25-ig kell elfogadtatni, amikor az iskolahálózatot be kell jelenteni. Ez lenne a jelenlegi törvény szerinti logikus, értelmes, decentralizáció jegyében a követhető út – hangsúlyozta a szövetségi elnök, hozzátéve, hogy a tapasztalat azonban az, hogy ezeket a határozatokat megtámadják a közigazgatási bíróságon, ha pedig ez megtörténik, az alapítók kicsúsznak a határidőből.

Ezért Kelemen Hunor szerint a megoldás egy sürgősségi kormányrendelet lenne, amit nem lehet megtámadni a közigazgatási bíróságon. Volt már erre precedens: a Spiru Haret egyetem helyzetének rendezését is sürgősségi rendelettel oldotta meg a kormány – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.