• Ungaria consideră că ultimele atentate din Spania şi Finlanda confirmă politica antiimigraţie a acestei ţări. Ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó este de părere că reacţiile politicienilor europeni la atentatele din Barcelona şi Finlanda ‘sunt îngrijorătoare’, pentru că singurul lucru pe care îl fac oamenii politici europeni este să dea asigurări că astfel de acte de teroare ‘nu-i vor intimida’. ‘Dacă asta-i tot ce pot face, atunci nu este o exagerare să spunem că Europa este într-un mare pericol’, a insistat Szijjártó, adăugând că liderii europeni trebuie să facă mai mult împotriva terorismului.
  • Producătorul canadian de componente auto Magna International a obţinut aprobările necesare pentru a construi o uzină în vestul Ungariei, ceea ce ar putea determina compania să aleagă Ungaria în defavoarea Sloveniei pentru noua sa facilitate de producţie. Magna intenţionează să înceapă să construiască o facilitate de producţie în oraşul Zalaegerszeg, la 45 de kilometri de graniţa cu Slovenia, dacă autorităţile slovene nu eliberează în scurt timp autorizaţia de construcţie. Magna International este al treilea producător mondial de componente auto cu 161.000 de angajaţi şi 327 de facilităţi de producţie în 29 de ţări.
  • Tabăra UE a Consfătuirii Tinerilor Maghiari din Transilvania (MIÉRT) va fi organizată în acest in comuna Zetea, judeţul Harghita. Editia din anul acesta va fi o tabara de antrenament pentru angajatii tineri ai UDMR, si pentru conducatorii tineri din Consfătuirii Tinerilor Maghiari din Transilvania, respectiv tinerilor care se ocupa cu pilitica. Manifestarea va avea loc în perioada 24-27 august.
  • În Harghita a început recoltatul cartofului, producţia medie obţinută fiind una foarte bună şi suficientă pentru nevoile de consum din judeţ. Producătorii au început să recurgă la recoltatul mecanic al cartofilor avand dificultăţi în a găsi zilieri. În HR, cartoful reprezintă cultura de bază, dar suprafeţele cultivate au scăzut în ultimii ani, din cauza importurilor ieftine. În 2007, la intrarea României în UE, în Harghita se cultiva cu cartofi o suprafaţă între 14.500-15.000 hectare, aproape dublă comparativ cu cea din acest an.
  • In perioada 24-27 august la Sfantu Gheorghe se desfasoara o conferinta stiintifica internationala cu titlul Apele minerale in Regiunea Carpatica, editia 13-a. Este pentru prima oara cand aceasta conferinta este organizata on jud. CV, editiile anterioare fiind gazduite alternativ de M-Ciuc si de Ungaria, respectiv de Slovacia. O treime din cele 500 localitati din Romania care dispun de izvoare de ape minerale se gasesc in jud. CV (peste 2000 de izvoare). La conferinta vor participa specialisti din Romania, Ungaria, Slovacia si Ucraina, reprezentand universitati, autoritati, institutii si companii.
  • Cea de a V-a editie a Festivalului de arta contemporana ?PulzArt? se va derula in perioada 31 august si 3 septembrie (in Sf. Gheorghe) si va cuprinde spectacole de teatru, expozitii de fotografie, spectacole de muzica, dans si arta digitala, intalniri literare, etc. Potrivit declaratiei organizatorilor accentul editiei de anul acesta va fi pus pe generatia Z. In programul evenimentului au loc doua productii muzical si una de teatru din Marea Britanie, dar sunt invitati si din Germania, Franta, Austria, Polonia si Japonia.

Bejegyzés navigáció