Az izraeli külügyminisztérium közleményben utasította vissza Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn elhangzott vádjait – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

?Ne prédikáljon erkölcsről a térség egyetlen demokratikus országának az, aki rendszeresen megsérti országában az emberi jogokat? ? áll a külügyminisztériumban megfogalmazott válaszban.

 ?Izrael teljes vallásszabadságot biztosít a zsidóknak, a muzulmánoknak és a keresztényeknek, és ezt teszi a továbbiakban is az alaptalan rágalmak ellenére? ? teszi hozzá a török elnök vádjait elutasító jeruzsálemi közlemény.

A diplomáciában ritkán használt kemény mondatok azután születtek, hogy a török elnök az apartheidhez hasonlította Izraelnek a palesztinokkal szemben alkalmazott politikáját, és felszólította a muzulmánokat, hogy tömegesen látogassák meg a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet.

Törökország és Izrael tavaly, hat év viszálykodás után jelölt ki ismét kölcsönösen nagyköveteket. Erdogan 2014-ben még miniszterelnökként „hitlerinek” is minősítette Izraelnek a palesztinok lakta gázai övezeti hadműveletét.