Az öregek, ha egymás közt vannak, nem is olyan öregek ? írja Gabriel García Márquez. Napjaink életszemléletében az öregedés és a betegség elválaszthatatlanok egymástól. Az elismert holland professzor és gerontológus, Rudi Westendorp szerint korunkban az ősz haj, a betegség és a halál egyfajta szentháromsággá olvadt össze.

Vitathatatlan, hogy az öregedés válsággal járhat, ami azonban, a veszély mellett, esély is. A számtalan Őrizd meg a fiatalságodat-típusú jelmondat között ritkábban hallani arról, hogy öregnek lenni nem csak azt jelenti, hogy gyengül a látás és őszül a haj, jönnek a betegségek, hanem olyasmiket birtokolhatunk, amit fiatalabb éveinkben nem.

Dr. Túrós Erzsébet

Mai adásunkban az idősödésről, időskorról és az öregkorban előforduló betegségekről, illetve a geriátriáról beszélgetünk Dr. Túrós Erzsébet kolozsvári családszakorvossal.  Utánajárunk annak, hogy mit tehetünk azért, hogy az öregedést ne válságként éljük meg. Hogyan lehet felkészülni az életminőség romlására? Az időskorra már fiatalon kellene készülni? Mi az oka annak, hogy azonos korú emberek nem feltétlenül hasonlóan öregszenek? Milyen hatással van az unoka a nagyszülő egészségi állapotára és gondolkodási készségére? Hogyan lehet az időskori életminőséget javítani? Mit tegyen az a frissen nyugdíjba vonult személy, aki hirtelen rengeteg szabadidővel találja szemben magát s ettől elszomorodik, depresszív tünetekkel reagál?

Hallgassa meg a műsort!