A roncsautó programban továbbra is 6500 lejes utalvány jár egy használt autóért, de az összegből csak környezetkímélő, tételesen kilométerenként legtöbb 130 g széndioxidot kibocsátó jármű vásárolható ? derül ki pályázati útmutatóból, amelyet közvitára bocsátott a környezetvédelmi tárca.

A Környezetvédelmi Alap három évre szóló stratégiát dolgozott ki a használt gépkocsik lecserélésének ösztönzésére. A cél az, hogy a roncsautó program által nyújtott támogatást minél környezetbarátabb járművek vásárlására fordítsák a pályázók.

Ugyanakkor Daniel Constantin környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a kormány 1.500 lejről 2.500 lejre emeli a roncsprogram keretében nyújtott úgynevezett ökobónusz értékét. Ez azoknak a vásárlóknak jár, akik öreg gépkocsijukat vegyes meghajtású (hibrid) gépkocsira cserélik.

A miniszter szerint a roncsprogram a ?közeljövőben? indul, de pontos dátumot nem mondott, hogy ?ne befolyásolja a piacot?.

„Amikor közzéteszel egy dátumot, visszaesik az autóeladások száma, és nem szeretném, ha befolyásolnánk a piacot. Kezeskedem róla, hogy a program a közeljövőben indul. Jövő héten jóváhagyják a program költségvetését. A módszertan készen áll? ? tette hozzá Constantin.