Klaus Iohannis államfő elküldte a parlamentnek a hivatalos átiratot, amelyben konzultációt kezdeményez „a korrupcióellenes harcról és a köztisztségek feddhetetlenségének biztosításról”, illetve az ezzel kapcsolatos referendumról. Ezzel gyakorlatilag elkezdődött a népszavazás kiírásához vezető procedúra.

Az elnök hétfő eset jelentette be, hogy referendumot kezdeményez a kormány által javasolt büntető törvénykönyvi módosításáról és a közkegyelemről. Kijelentette: nyilvánvaló, hogy ezek széles érdeklődésre számot tartó kérdések, ezért indokoltnak tartja a nyilvános vitát és a referendumot is ezek kapcsán.

Szavai szerint ?a románoknak el kell mondaniuk, hogy egyetértenek ezekkel az intézkedésekkel, vagy nem?. Az államfő hangsúlyozta: a választók nem adtak felhatalmazást a Szociáldemokrata Pártnak ezekre, hiszen a kormányprogramban nem szerepelt sem a Btk. ilyetén módosítása, sem a közkegyelem.

Azt is hozzátette, hogy a konkrét kérdésen túl az állampolgároknak arról is dönteniük kell, hogy milyen országban akarnak élni: egy erős jogállamban, vagy egy tessék-lássék jogállamban.