Háromszékre látogatott a múlt hét végén a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének küldöttsége. Az újságírók a Háromszéki Turisztikai Napok keretében ismerkedhettek meg Háromszék ismert és kevésbé ismert idegenforgalmi látványosságaival. A Kovászna Megyei Tanács, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében lebonyolított kiránduláson Ambrus Zsombor a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és Kiss Csilla a Kovászna Megyei Tanács munkatársa volt kalauzunk. Első nap Gelencére a Jancsó Kúriába és a római-katolikus műemlék templomba, a hatolykai fürdőbe és panzióba, akárcsak a Székelyföldi Vadászati Múzeumba látogattunk.

kisscsillaA Kovászna Megyei Tanács hathatósan támogatja a hagyományőrzést, a műemlékek felújítását, a régi mesterségek megőrzését ? mondta el Kiss Csilla, a Kovászna Megyei Tanács munkatársa.

Az előbb elhangzottakra jó példa a gelencei Jancsó Kúria, amelyet a budapesti dr. Szász Károly vásárolt meg és újított fel korhűen. jancso-kuriaA Jancsó Kúriát Erdély Lajos gondnok mutatta be az újságíróknak, akik egy érdekes szerszámról és a poszomántos pohárról is megtudhattak egyet s mást.

?Forró LászlóA világörökség részét képező gelencei római-katolikus műemlék-templomról Palkó Ilona beszélt, aki fél évszázada mondja el a turistáknak a templom történetét.

Hatolykán három éve nyitották meg a felújított fürdőt, amelyet továbbra is csak a helybeliek látogatnak, hiszen a Kézdivásárhely melletti Szentkatolnához tartozó faluban nincs elszállásolási lehetőség. Gál László, Demeter István, Mezey SaroltaA hatolykai fürdőnél van néhány szoba, de a tulajdonos Szentkatolna Polgármesteri Hivatalának nem sikerült megszereznie a panzió működtetéséhez szükséges hatósági engedélyt ? mondta el a fürdőt működtető Aquasic Egyesület igazgatója. Demeter István azt is hiányolja, hogy eddig nem sikerült balneológus orvost sem szerződtetni Hatolykára.

Sárkány Árpád ?Forró LászlóSepsiszentgyörgyön 2013-ban nyílt meg a vadászati kiállítás, amely a Székelyföldi Vadászati Múzeum felavatását is jelentette ? mondta el Bíró Rózsa muzeológus.