A Legfelső Bírói Tanács elítélte azokat a támadásokat, amelyek Lauren?iu Streza erdélyi ortodox érsek ügyészségi kihallgatása után érték az igazságszolgáltatást.

A bíróságok függetlensége fölött őrködni hivatott testület az Antena 3 és a Realitatea hírtelevízió július 11-12-i adásai kapcsán foglalt állást. A meghívottak, Eugen Nicolicea parlamenti képviselő és Dan Puric színművész azzal vádolták az ügyészséget, hogy a ?román nép erkölcsi támasza?, vagyis az egyház tönkretételének céljával idézték be kihallgatásra az érseket. A bírói tanács szerint az ilyen kijelentések, a lakosság nagy része számára hiteles személyiségek szájából, bizalmatlanságot kelthetnek az igazságszolgáltatás iránt.

Lauren?iu Strezát George Becali feltételes szabadlábra helyezése ügyében idézte be a korrupcióellenes ügyészség. A gyanú szerint az üzletember, futballklub-tulajdonos mások szellemi munkáját felhasználva szabadult hamarabb a börtönből. A Becali neve alatt megjelentetett két könyvhöz a szakmai ajánlást Laurenţiu Streza erdélyi és Teodosie, Tomis érseke adta, mindketten egyetemi tanári minőségükben.

Az igazságszolgáltatás függetlensége alkotmányos elv, de megsértéséért nem jár szankció.