Az I. Károly Védelmi Egyetem szerint Petre Tobă belügyminiszter doktori dolgozata ?értékes tudományos kutatást? tartalmaz, ezért javasolja az oktatási miniszter a cím megtartását.

A Pressone internetes lap számol tavaly novemberben számolt be arról, hogy az akkor frissen kinevezett belügyminiszter szabályosan összemásolta a doktori dolgozatát. Az írás szerint a 2011-ben megvédett disszertáció 390 oldalából 250-et, csaknem 65 százalékot különböző szakkiadványokból, egyetemi jegyzetekből és dolgozatokból vett át. A rendőrségek nemzetközi együttműködéséről szóló disszertációba egyes részeket az eredeti műben szereplő hivatkozásokkal együtt emelt át a ?szerző?. Ennek következtében több helyen olyan ?idézett műre? hivatkozik, amit nem idéz korábban.

Petre Toba tagadta a plágium vádját. Azt mondta, doktori dolgozatát jóhiszeműen írta meg, sőt az abban foglaltakat bukaresti rendőr-főkapitányaként a gyakorlatban is alkalmazta. Az egyetem véleményezése akapján az oktatási miniszter dönti el, hogy visszavonja-e Petre Tobă doktori címét.