Elvesztette Románia a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamaránál az olasz Enel energiavállalattal szembeni pert az egyik állami áramszolgáltató privatizációja miatt kialakult jogi vitában – adja hírül az Agerpres, amely az energiapiac meg nem nevezett forrásaira hivatkozva közölte, hogy a per elvesztése miatt Romániának 1,5 millió euró perköltséget kell fizetnie.

A jogi eljárást a román állam indította az olasz szolgáltató ellen, amely 2007-ben vásárolta meg az Electrica Muntenia Sud állami áramszolgáltatót. Bukarest azt követelte az olaszoktól, hogy fizessenek ki további közel 522 millió eurót az államnak az Enel Muntenia privatizációs szerződése értelmében. Az  állam szerint az olasz vállalatnak egy 13,57 százalékos kisebbségi részvénycsomag értékét kell még ugyanis kifizetnie.

Ezzel szemben az olaszok azt állították, hogy maradéktalanul teljesítették a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeiket, és nincs adósságuk a román állammal szemben. A hírügynökség úgy tudja, hogy a román állam az olasz vállalattól 834,2 millió euró és 378,6 millió lej kártérítést követelt a párizsi székhelyű nemzetközi kereskedelmi kamaránál indított perben.

Bukarest korábban a cseh CEZ és a német E.ON energiavállalatokkal szemben is elvesztette hasonló pereit, amelyek szintén megvásárolták az Electrica áramszolgáltató bizonyos regionális egységeit